__________________________________________________________________________________________________________________________________
...............................................................* ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________________________

et in Arcadia ego



"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Επισκέπτες τώρα

Πολιτισμός.....

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 2ΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ


* Συνάντηση με Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Αθανασίου
               
Από αρχές του χρόνου βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία Γορτυνίων με στόχο την από κοινού προσπάθεια για δημιουργία 2ου Δήμου στην Κάτω Γορτυνία, ενόψει των διορθωτικών αλλαγών στο Νόμο «Καλλικράτη» που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του νέου διοικητικού θεσμού και τη δημιουργία ενός τεράστιου Δήμου στη Γορτυνία (8ου σε έκταση και 8ου σε αριθμό οικισμών σε όλη την επικράτεια), τα σημάδια δυσλειτουργίας του εγχειρήματος και οι δυσμενείς συνέπειες, που επέφερε στη Γορτυνία η εφαρμογή του, αλλά και οι δυσκολίες εξυπηρέτησης των δημοτών, είναι πλέον ορατά.
               Το σχετικό υπόμνημα που έχει σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών έχουν ήδη υπογράψει 17 Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων από τους τέως Δήμους Τροπαίων και Κοντοβαζαίνης, πάνω από 15 Σύλλογοι της Κάτω Γορτυνίας και πολλοί επαγγελματίες της περιοχής, ενώ έχει συνηγορήσει και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ.Ιερεμίας.
               Μάλιστα την Τρίτη 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών η πρώτη διερευνητική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου από αντιπροσωπεία της Επιτροπής, αποτελούμενη από τουςΚωνσταντίνο Νικολόπουλο, δικηγόρο -  Πρόεδρο Συλλόγου Περδικονεριτών και Κωνσταντίνο Καλύβα, δημοσιογράφο, που του μετέφεραν το σχετικό αίτημα. Του εξήγησαν δε αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν την δημιουργία του 2ου Δήμου, μεταξύ των οποίων είναι η μορφολογία του εδάφους, η ανυπαρξία συγκοινωνιακής σύνδεσης με την έδρα του Δήμου, η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών, η μη συνοχή μεταξύ των χωριών κ.α. Του μετέφεραν το αίτημα για τη δημιουργία δεύτερου Δήμου στην Κάτω Γορτυνία, που να συμπεριλαμβάνει τους τέως Δήμους Τροπαίων, Κοντοβαζαίνης και μερικών χωριών από τους τέως Δήμους Λαγκαδίων, Κλείτορος και Ηραίας. Τον ενημέρωσαν τέλος ότι οι υποδομές για τη λειτουργία του δεύτερου Δήμου με έδρα τα Τρόπαια υπάρχουν και δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο κ.Αθανασίου δεσμεύτηκε ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του τα αναλυτικά στοιχεία που του τέθηκαν, ενώ τους γνωστοποίησε ότι επίκειται αρχές φθινοπώρου να γίνει τροποποίηση του Νόμου για τους Καλλικρατικούς Δήμους, παράλληλα με ενδεχόμενη παράταση των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών. Αναφορικά με τη δημιουργία των νέων Δήμων ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία προεργασία, αλλά το Υπουργείο δέχεται κάποια αιτήματα, τα οποία θα εξετάσει ξεχωριστά και επισταμένα. Εκτίμησε δε ότι συνολικά θα υπάρξουν 12-15 περιπτώσεις αλλαγών σε όλη την επικράτεια.
               Ήδη από την Επιτροπή ετοιμάζεται εκτενής φάκελος που θα περιέχει τα αναλυτικά στοιχεία καθώς και τις ως άνω υπογραφές. Όσοι άλλοι φορείς επιθυμούν να συμπεριληφθούν, μπορούν να υπογράψουν το σχετικό υπόμνημα: 1) Στη Γορτυνία στον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής Ευάγγελο Νικολόπουλο εκπαιδευτικό στα Τρόπαια, τηλ. 6937.13.15.57 και 2) Στην Αθήνα στα γραφεία της εφημερίδος «ΓΟΡΤΥΝΙΑ», Πατησίων 14, 7ος όροφος, τηλ. 210.38.01.701.
ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου