__________________________________________________________________________________________________________________________________
...............................................................* ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ *έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *
___________________________________________________________________________________________________________________________________

et in Arcadia ego



"Χαίρε Ω Χαίρε Ελευθερία" Δ. Σολωμός

Επισκέπτες τώρα

Πολιτισμός.....

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΓΗ - Αετορράχη (Ζουλάτικα) - ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ –


ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ –ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗ ΓΗ
Αετορράχη (Ζουλάτικα)

Η Αετορράχη (πρώην Ζουλάτικα) είναι ένα μικρό όμορφο χωριό της Γορτυνίας με υψόμετρο 550μ του Δήμου Τροπαίων κοντά στο Καλλιάνι.
Το χωριό είναι κτισμένο στις παρυφές του Λαγγαδινού ρέματος (φαραγγιού Τουθόα). Στα νότια του χωριού είναι ο χείμαρος Γκούρα και το φαράγγι του. Κοντά στο χωριό και σε ωραία τοποθεσία βρίσκεται πηγή. Από εκεί καταγόταν ο αγωνιστής του 1821 Παπαγιώργης. Από το χωριό ο δρόμος οδηγεί προς την Κοκκινοράχη, την Λυσσαρέα και τα υπόλοιπα χωριά της Ηραίας.
Στο φαράγγι της Γκούρας, ανάμεσα στα χωριά Λυσσαρέα, Κοκκινοράχη και Αετοράχη Γορτυνίας, στην περιοχή "Φούσια" ή "Τα βράχια της Παναγίας" που ανήκει στη Λυσσαρέα, βρίσκεται η σπηλιά "του Γιαννακούλη" ή "Ο Πύργος με τα 7 πατώματα".
Πρόκειται για ένα πυργόμορφο κτίσμα που κτίστηκε, σε κατακόρυφο βράχο του φαραγγιού (κατα πάσα πιθανότητα τον 18ο αιώνα) και χρησιμοποιήθηκε ως ύστατο καταφύγιο για τη σωτηρία των Ηραιατών κατά τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
To σπήλαιο αυτό εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε από 5μελή ομάδα του Σπηλαιολογικού Συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο στις 2-3/5/2009, και συντάχθηκε λεπτομερής έκθεση, από τον κ. Βασίλη Τουντόπουλο, στην οποία εμπεριέχονται και αρκετές φωτογραφίες.

~~~~~~~

ΠΕΡΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΤΟΡΑΧΗ
«ΣΥΡΤΟΣ».
Πέρα εκεί , γεια σας λεβέντες , πέρα εκεί στην αετορράχη,
πέρα εκεί στην αετορράχη κάνουν μια χαρά(ν) οι βλάχοι.

Ψήνουνε , γεια σας λεβέντες , ψήνουνε αρνιά κριάρια,
ψήνουνε αρνιά κριάρια κι όλο διαλεχτά μανάρια.

Στήνουνε, γεια σας κοπέλες , στήνουν το χορό χορεύουν,
στήνουν το χορό χορεύουν και μια λυγερή παντρεύουν.

Πρώτη χό..., γεια σας λεβέντες , πρώτη χόρευε η νυφούλα,
πρώτη χόρευε η νυφούλα τη βαστάει η κουμπαρούλα .

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου